Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Zeleň v areálu školy

Zeleň v areálu školy

  • Aleš Flusek

Ing. Aleš Flusek

14. 4. 2024

V současné době je náš areál školy plně rozkvetlý. Okolo Velikonoc žlutě do dálky zářily záhonky osázené trubkovitými narcisy a nyní svojí červenou a žlutou barvou na sebe upoutávají pozornost tulipány.


Na skalkách dokvétají koniklece a poprvé nám rozkvetl chráněný hlaváček jarní.

Kvetoucí cibuloviny jsou výsledkem několikaleté práce našich žáků, neboť každý šesťák vysadí vždy na podzim jeden narcis nebo tulipán. Vývoj těchto rostlin potom sledujeme v hodinách pěstitelství a přírodopisu. Cibuloviny vysazujeme pravidelně již deset let. Nejstarší záhonek osázela bývalá třída p. učitelky Bílé a i po tak dlouhé době, zde jejich narcisy neuvěřitelně každé jaro rozkvétají.

Kromě těchto rostlin nakvétají i dřeviny, které sázíme s jednotlivými třídami. V letošním školním roce vysadila 6. A třešeň kurilskou a vrbu s načervenalou kůrou, 6. B červeně kvetoucí tibetský šeřík a vrbu s žlutavou kůrou, 6. C odrůdu okrasného trnovníku akátu a chitalpu taškentskou, 6. D panašovanou formu jinanu dvojlaločného. 9. D vysadila na počest konce svého studia na naší škole zmarličník japonský, jehož zvláštností má být, že jeho opadané listy na podzim voní.

Výsadbu stromů a keřů děláme s jednotlivými třídami také již mnoho let, a tak nám zde roste např. metasekvoje čínská, kterou před několika lety vysadila třída p. uč. Novákové, nebo letos poprvé nakvetla magnolie třídy p. uč. Kunzové. Máme zde tak živé připomínky na naše bývalé žáky, kteří mohou jednou svým dětem, ukázat něco, co zde sami zasadili, a tak přispěli k druhové rozmanitosti a zkrášlení naší školy.

V současnosti na školní zahradě mohutně rozkvetla okrasná jabloň, kterou v covidové době zasadili žáci 9. C, kteří přicházeli na povolené konzultace k přijímacím zkouškám. Tito studenti mají před maturitou, a tak jim přejeme mnoho úspěchů a zdaru, stejně tak jak se daří jejich jabloni.

Do článku nejde vyjmenovat vše, co zde máme zasazeno a všechny třídy a žáky, kteří se na tom podíleli, ale všem můžeme poděkovat za jejich práci.