Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Vánoční Drážďany

Vánoční Drážďany

  • Veronika  Svobodová

Mgr. Veronika Svobodová

8. 12. 2022

Dne 6. 12. 2022 jsme vyrazily čtyři paní učitelky s celkem 78 dětmi do Drážďan. Hlavním cílem byl vánoční trh Striezelmarkt na Altmarkt.


Cesta k sousedům byla deštivá, chladná. V Drážďanech ale nepršelo, tak jsme mohli všichni vyrazit městem bez deštníků.

Pan řidič nás ochotně vysadil u drážďanské galerie Zwinger, kde jsem děti upozornila na krásné expozice porcelánu. Od Zwingeru jsme prošli úchvatnou Augustusstraße s Fürstenzug, Zde jsme si prohlédli jízdu pánů dynastie Wettinů. Žáci se dozvěděli zajímavosti o této malbě na zdi. Například to, že celou mozaiku tvoří 23.621 dlaždic z míšeňského porcelánu, je dlouhá přibližně 102 metrů a vysoká více než 4 m. Celková výška stěny je však 10,5 m.

Následovala návštěva Frauenkirche – Kostela Panny Marie. Někteří zvědavci se byli pokochat krásou kostela uvnitř. Pověděli jsme si něco o tom, jak se mohlo stát, že je kostel stále otevřený všem a co toto heslo vlastně znamená. Děti se dozvěděly, že kostel byl za druhé světové války značně poničen a jeho rekonstrukce probíhala až do roku 2005.

Před Frauenkirche stojí socha náboženského reformátora Martina Luthera. Některé děti tuto historickou postavu neznaly, a tak se dozvěděly, že Martin Luther byl německý teolog, kazatel a reformátor, zakladatel protestantismu a že jeho nejvýznamnějším dílem je překlad Bible do němčiny. Vysvětlili jsme si i některé pojmy jako je zmíněné protestantství.

Po krátké exkurzi po městě jsme se vydali na náměstí Altmarkt na vánoční trhy Striezelmarkt. Trhy mají kolem 250 stánků, k vidění jsou nádherné vánoční ozdoby, dřevěné – pro Německo typické – postavy, hvězdy, výřezy, svícny, andělská zvonění apod.
Děti zaujaly hned „na první dobrou“ atrakce jako krušnohorská pyramida, obří oblouk, kolotoč a ruské kolo. Mlsné jazýčky si přišly také na své – ochutnávaly pochutiny od nejrůznějších sladkostí (jablka v čokoládě, v karamelu) přes klasické klobásy po horké čokolády s kupou šlehačky k tomu.

Počasí nám přálo po celou dobu v Drážďanech, každý si přišel na své. Pohodovou exkurzi jsme zakončili odjezdem z Německa před druhou hodinou a ke škole jsme s vánoční atmosférou v duších dorazili kolem šestnácté hodiny.

Co více si před koncem školního roku přát než to, že si děti vánoční trhy u sousedů náležitě užily? Snad jen to, aby nám tu konečně začalo sněžit.