Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Osmáci v Praze

Osmáci v Praze

  • Iveta  Truhlářová

Mgr. Iveta Truhlářová

25. 5. 2022

V úterý 24. května 2022 se 58 žáků 8. B, C a D vydalo do Prahy na exkurzi s názvem Tři nej z Prahy. Na to, že se odjíždělo v 6.45, vše klaplo a vyjížděli jsme opravdu na čas.


Na kraj Prahy cesta uběhla velmi rychle, ale po Praze jsme se docela pomalu posouvali, ale protože jsme měli skvělého pana řidiče, tak jsme pod Petřín dorazili pouze s pětiminutovým zpožděním. Na zastávce jsme se setkali s dvěma průvodkyněmi, které nás celým programem provázely. Začali jsme tedy výjezdem lanovkou na Petřín, kde jsme si prohlédli rozhlednu a nasmáli se v bludišti. Poté naše kroky vedly přes nádherné výhledy na Prahu až na Pražský hrad. Po „security control“ jsme si prohlédli katedrálu sv. Víta, všechna hradní nádvoří, Vladislavský sál, Baziliku sv. Jiří, Zlatou uličku a za Daliborkou opustili Pražský hrad. Po zámeckých schodech sešli dolů a uličkami se domotali až ke Karlovu mostu. Tam jsme si prohlédli známky, které ukazují, kam až v jednotlivých letech sahala voda. Nejvyšší povodeň byla přesně před dvaceti lety. Dále se pokračovalo přes Karlův most, kde si každý z dětí sáhl na meč v místě, kde byl Jan Nepomucký shozen do Vltavy a vyslovil potichu své přání. Předposlední zastávkou bylo pražské Klementinum, takže když děti uslyší, že v pražském Klementinu naměřili rekordní teplotu, tak si tuto informaci budou moci spojit s konkrétním místem. Poslední zastávka byla na Staroměstském náměstí u popraviště, kde kat Mydlář popravil 27 českých pánů po Stavovském povstání. Zde jsme se rozloučili s průvodkyněmi a přes nejdražší bulvár zamířili ke stanovišti našeho autobus.