Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Nový domek pro myšku

Nový domek pro myšku

  • Iveta  Honzejková

Mgr. Iveta Honzejková

19. 10. 2022

V letošním školním roce se poprvé konalo Čtení pod lampou pro naše nejmenší – prvňáčky.


S dětmi jsme si četly z knihy Nový domek pro myšku. Úvodní aktivitou byla myška schovaná v sáčku, kterou děti musely děti odhalit. Následně jsme si řekly, co všechno o myšce víme. Kniha jim byla představena bez názvu a úkolem bylo vymyslet název knihy. Poté děti dostaly badatelský úkol – prostrčit jablíčko dírkou v papíru. Některé děti si poradily tak, že zvětšily otvor odtrhnutím. Poté jsme si ke knize udělaly rybí kost a odhadovaly, co se bude v příběhu dít. 

Následovalo vlastní čtení knihy. Děti pečlivě naslouchaly a předvídaly, co se v příběhu bude odehrávat. Myška si chtěla dát do svého domečku jablíčko, ale to se jí tam nevešlo a tak hledala nový domeček. Postupně navštívila ježka, jezevce, zajíce i medvěda. Nikdo mimo medvěda ji k sobě nechtěl. Děti měly obrovskou radost, když se jim podařilo další zvířátko odhalit. Nakonec jsme se dověděly, že myška našla zase svůj domeček. Tentokráte se do něj vešla i s jablíčkem. Jablíčko totiž hlady okousala.

Po přečtení knihy jsme si zkontrolovaly naše odhady v rybí kosti a našly společné části, které v knize byly a souhlasily s naší předpovědí. Poslední aktivitou bylo vybavení domečku pro myšku. Děti výtvarně ztvárňovaly, jak by myšce vybavily nový domeček.