Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Deváťáci v Krajské knihovně v Liberci

Deváťáci v Krajské knihovně v Liberci

  • Iveta  Truhlářová

Mgr. Iveta Truhlářová

29. 9. 2022

V pondělí 26. září 2022 na Evropský den jazyků se žáci 9. B a 9. D se svými třídními učitelkami vypravili do Liberce, do Krajské vědecké knihovny. Plni očekávání se těšili na program, který je pro ně připraven.


Každá třída měla své pořadí workshopů. Ale obě třídy absolvovaly všechna stanoviště. Riskuj s jazyky EU, znaková řeč, speakdating a dabing byly čtyři workshopy, které pro nás byly připraveny. Soutěž Riskuj, známe všichni z televizních obrazovek, zde nejlepší skupina vyhrála čokoládu. Překvapilo a zároveň potěšilo nás, že se obě naše třídy umístily lépe než předešlí středoškoláci. Znakovou řečí se děti naučily zeptat, jak se jmenuješ, kolik je ti let a podobné základní otázky. Nejvíce je ovšem zaujal „speakdating“. V sále se nacházelo několik cizojazyčných stanovišť s rodilými mluvčími. Zde byli zástupci z USA, Kambodže, Turecka, Dánska či Polska nebo Španělska. Vesměs se jednalo o studenty TUL v Liberci. Poslední stanoviště bylo dabingové studio. Zde se děti dozvěděly, že je jednodušší dabovat kreslené postavy, než reálné herce. Z každé třídy si dva žáci, dva kluci, vyzkoušeli dabovat postavičku oslíka a Shreka. U toho jsme se všichni dost nasmáli a zároveň si uvědomili jak náročný je dabing.

Vhledem k obrovskému zájmu jsme pro budoucí deváťáky zamluvili místo i pro příští školní rok. Některé z uvedených aktivit by bylo možné využít i v projektových dnech na naší škole.