Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Za Čtyřlístkem do Doks pro děti z přípravných ročníků

Za Čtyřlístkem do Doks pro děti z přípravných ročníků

  • Jana  Němcová

Mgr. Jana Němcová

27. 1. 2022

Místo našeho projektu jsme si vybrali Muzeum Čtyřlístku, nacházející se v centru města Doksy, v prostorách zámku. V muzeu je stálá expozice věnovaná vývoji komiksu Čtyřlístek.

 


Ten, kdo muzeum navštíví, se seznámí se známou čtveřicí kamarádů. Dozví se, jak tento komiks vzniká a jak se takový komiks tvoří. Hlavní postavy z komiksu jsou zde k vidění v životní velikosti, nahlédnout můžete do Fifinčiny kuchyně či spatřit Myšpulínovy vynálezy. V muzeu je i prostor na hraní, kreslení, prostor pro besedy. V současné době plánuje muzeum rozšíření této expozice o další prostory.

Již cestou vlakem děti sledovaly okolí, viděly Máchovo jezero. Městem Doksy jsme od vlakového nádraží došli až k zámku. Tam už nás vyhlížela paní Šlamborová, která nás muzeem provedla. Měla připravené úvodní slovo a charakteristiku každé z postav, výklad doplnila o otázky, hádanky, obrázky ze Čtyřlístku. Představila komiks jako literární druh a autora Čtyřlístku pana Jaroslava Němečka.

Pan Němeček použil město Doksy jako svoji předlohu pro komiks. A nejen Doksy, v komiksu Třeskoprsky, ale také blízké okolí města… jako např. Máchovo jezero, které je v komiksu pojmenováno jako rybník Blaťák, hrad Bezděz se v komiksu objevuje jako Bezzub. A jak to? To proto, že pan Němeček nedaleko Doks žije na statku. A víte, jak je tento komiks starý? Vychází už od roku 1969, tak si to spočítejte.

V druhé části tvoření, představila paní Šlamborová, dětem výtvarnou činnost – kresbu fixem na látkovou tašku za pomoci šablony. Taška se stala zároveň pro děti odměnou.

Celá akce děti nadchla, aktivně a s radostí plnily připravené úkoly, tvořily, kladly otázky, hrály si.

Cesta tam vlakem, zpět linkovým autobusem děti obohatila. Jen hrad Bezděz se nám ukryl v mracích a nebyl vidět. Ale ten nám neuteče! Už se těšíme, jak ho na jaře zdoláme!