Včelky Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Vánoční Drážďany

Vánoční Drážďany

  • Veronika  Svobodová

Mgr. Veronika Svobodová

16. 12. 2023

Dne 13. 12. 2023 vyrazilo 56 dětí do Drážďan. Hlavním cílem byly vánoční trhy Striezelmarkt na Altmarkt. Cesta do Drážďan byla opět, tak jako minulý rok, deštivá. V Drážďanech ale nepršelo, dokonce chvílemi svítilo i sluníčko.


Pan řidič nás ochotně vysadil u drážďanské galerie Zwinger, kam jsme se letos šli podívat. Nenavštívili jsme galerie a muzea, ale shlédli jsme areál Zwingru. Bohužel se areál rekonstruuje. Ale nás to neodradilo. Dozvěděli jsme se zajímavosti, které lze uvnitř Zwingru vidět (matematicko-fyzikální muzeum, výstavy porcelánu, Lázeň Nymf aj.)

Po krátké exkurzi po městě jsme se vydali na náměstí Altmarkt na vánoční trhy Striezelmarkt. Trhy mají kolem 250 stánků, k vidění jsou nádherné vánoční ozdoby, dřevěné – pro Německo typické – postavy, hvězdy, výřezy, svícny, andělská zvonění apod. Děti se toulaly po trzích a ochutnávaly dobroty – od nejrůznějších sladkostí (jablka v čokoládě, v karamelu) přes klasické klobásy po sladké bramborové smažené koblížky nebo tyčinky sypané moučkovým cukrem nebo skořicí.

Některé děti si odvezly domu dokonce své fotografie z instalovaných stánků na náměstí jako památku na tento den.

Pohodovou exkurzi jsme zakončili odjezdem z Německa po druhé hodině a ke škole jsme plni dojmů dorazili kolem půl páté.

Příští rok se určitě na místo činu s radostí vrátíme smiley.