Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Projektový den na 2. stupni

Projektový den na 2. stupni

  • Pavlína  Misíková

Mgr. Pavlína Misíková

27. 9. 2021

V pátek 24. 9. proběhl na 2. stupni naší školy projektový den se zaměřením na Evropský den jazyků a Den české státnosti. Od rána panoval ve 2. pavilonu pracovní duch. Děti spolu se svými třídními učitelkami a učiteli se zabývaly připravenými tématy. 


Velmi často se podařilo propojit tematiku jazyků s osobnostmi sv. Václava, sv. Ludmily, Drahomíry a Boleslava. Ptáte se jak? 8. C s paní učitelkou Píchovou tvořila komiks o sv. Václavovi ve třech jazykových mutacích. 7. D s panem učitelem Fluskem pojala stavbu rostlin a fotosyntézu ve třech světových jazycích a Mongolštině. Zajímavá byla i soutěž. Děti měly poznat slovo „lípa“ v písních, a to dokonce v devíti jazycích. 9. B s paní učitelkou Bílou se zaměřila na slovanské jazyky. Podrobněji se děti věnovaly Ukrajinštině, neboť jeden ze spolužáků pochází z Ukrajiny a představil zemi svých předků. 8. A s paní učitelkou Hrabánkovou vsadila na mezipředmětové vztahy.

Děti propojily občanku, hudebku, výtvarku, dějepis, angličtinu, němčinu a ruštinu. Vyhledávaly informace, malovaly, lepily, stříhaly, překládaly, četly a zpívaly. 6. ročníky zvolily téma české státnosti a zaměřily se na osobnosti sv. Ludmily, sv. Václava, Karla IV. A Jiříka z Poděbrad. Zpracovaly důležitá fakta z jejich života s přesahem do současnosti. Na závěr děti svou práci prezentovaly, dokonce ve dvou jazycích. 7. B s paní učitelkou Bečvářovou shlédla výstavu starých zbraní v muzeu. 9. C s paní učitelkou Szelcsányiovou se zúčastnila v Eurocentru v Liberci programu, který byl připraven k Evropskému dni jazyků.

Na závěr projektového dne zazněl ve společných prostorách 2. pavilonu Svatováclavský chorál, který s dětmi připravil a nacvičil pan učitel Novák.

Krom nových poznatků a dovedností měl letos projektový den ještě jedno velké plus. Podařilo se opět propojit děti a spolupracovat nejen v třídním kolektivu, ale i mezi třídami napříč a navázat na „staré časy“ před uzavřením škol.

Vám všem – učitelkám, asistentkám, učitelům, děvčatům a klukům patří velký dík za přípravu a úspěšné zvládnutí projektového dne.