Včelky Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Olympiáda v českém jazyce

Olympiáda v českém jazyce

  • Dana  Bílá

Mgr. Dana Bílá

13. 12. 2023

Žákyně a žáci z 8. a 9. ročníků prověřili své znalosti a dovednosti ve školním kole Olympiády z českého jazyka. 


Nejdříve si pohráli s mluvnickou částí sestavené z pěti zajímavých úkolů. Měnili a vysvětlovali význam věty pouhou změnou “íčka”, či odebráním a přidáním slova. V zadání se objevila také práce s verši a vymezením uměleckých prostředků, soutěžící porovnávali počet hlásek a písmen ve vybraných slovech a prokazovali, jakou mají slovní zásobu. Letošní slohové téma Poprvé sám/a doma mohli žáci zpracovat libovolným slohovým útvarem formou prózy. Inspirací k práci jim byl krátký úryvek.

11. prosince se vyhlašovaly výsledky. Naprostou favoritkou soutěže se stala Amálie Pecháčková z 9. B, stříbrný post pak obsadila Monika Hájková z 9. A a bronzové příčky dosáhla Karolína Mezeiová z 9. B. Také 15 ostatních soutěžících podalo velice slušné výkony a ani osmáci se mezi staršími spolužáky nenechali zahanbit. Do okresního kola, které proběhne těsně před pololetním vysvědčením, postupují dvě nejúspěšnější řešitelky, Amálka s Monikou. Pokud jim práce sedne jako ve školním kole, mohou se dočkat velmi pěkného umístění.