Včelky Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
PŘEŽIJÍ – ŽIRAFA SÍŤOVANÁ

PŘEŽIJÍ – ŽIRAFA SÍŤOVANÁ

  • Iveta  Honzejková

Mgr. Iveta Honzejková

9. 5. 2024

V další části projektu „Přežijí“ se žáci 1. B vydali na pomyslnou cestu Afrikou. Jejich cílem bylo seznámit se s dalším ohroženým savcem Afriky - žirafou síťovanou.


V úvodní části žáci řešili hádanku, která je dovedla k tématu dne. Majestátní, vysoké, ladné, elegantní žirafy se nesou africkými savanami s vysoce zvednutými krky. I my jsme si ukázali jak ladně a narovnaně můžeme chodit. Následovala metoda V-D-CH. Pro prvňáčky však byla z části upravena na „Vím – Chci vědět“. Zapisovali jsme vše na tabuli a na závěr jsme vše porovnali a zjišťovali, zda jsme se něco dověděli. Následovalo kratičké video o žirafě v ZOO i v její africké domovině. Z videa jsme čerpali další informace. Informace jsme doplnili dalším textem.Byli jsme překvapeni jak má žirafa dlouhý jazyk a proč ho má fialový, co ráda jí. Velmi nás zaujalo jak záhadně se ukládá ke spánku a jak málo spí. Mnoho dalších zajímavých informací jsme ukládali do své paměti pro další práci. Následovalo shrnutí informací a samostatná práce. Tentokrát žáci pracovali s obrázky a u nich danými informacemi. Každý žák měl za úkol odpovědět na 13. otázek. Musel projít celkem 13 stanovišť, přečíst si větu nad obrázkem a doplnit či označit na pracovním listu, co zjistil. Nezapomněli jsme ani na krátké protažení s básničkou o žirafě, měřením a přirovnáním její výšky a váhy. Proč jich je v přírodě málo a co pro ně můžeme udělat. Lehce jsme odvodili od ostatních již probraných zvířátek. Jejich osudy jsou velmi podobné. Za vším bohužel stojí člověk.

V další části následovalo tvoření žirafy. Tentokráte jsme se potrápili nad trháním papíru. Pečlivě vystřihnout, namalovat a nalepit byl první úkol.Ten další již byl náročnější – trhali jsme hnědé kousky papíru, které jsme lepili jako skvrnky. Učili jsme se podle skvrn rozeznat další druhy žiraf. V závěru dne jsme provedli kontrolu s tabulí a našimi otázkami, podtrhnuté jsme se dověděli a našli na ně odpověď. Posledním úkolem bylo zhodnocení celého dne. Moc se nám to líbilo a už nyní se těšíme na další aktivity s dalším živočichem africké savany.