Včelky Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Poslední medvěd

Poslední medvěd

  • Iveta  Honzejková

Mgr. Iveta Honzejková

20. 12. 2023

V předvánočním čase se žáci čtvrtých a pátých tříd sešli, aby nahlédli pod pokličku zajímavé knihy. Knihu nám paní učitelka nepředstavila – měli jsme za úkol odhadnout podle názvu o čem příběh bude.


Když se nám to podařilo, tak jsme do alfaboxu zapisovali slova, která se vztahují k lednímu medvědovi a začínají na dané písmenko. Řekli jsme si, co o ledních medvědech víme, kde žijí, loví apod.

Po těchto aktivitách jsme usedli do kruhu a naslouchali čtení paní učitelky. Kniha s názvem Poslední medvěd je o holčičce jménem April, která odjede s tatínkem meteorologem na Medvědí ostrov. Zde žijí půl roku, tatínek zaznamenává počasí a April prozkoumává ostrov. Když jednoho dne dojde k Mroží zátoce spatří jediného velkého ledního medvěda na tomto ostrově. Byl zraněný a vyhladovělý. April se rozhodla mu pomoci. Nejprve přemýšlela, jak se k němu přiblížit více a ošetřit jeho zraněnou nohu. A tady naše čtení končí. Paní učitelka nás napínala a příběh nedokončila. Chtěla abychom si knihu přečetli.

Poté jsme psali lednímu medvědovi vzkaz, ukázali si, že opravdu Medvědí ostrov existuje. Také jsme se dověděli, že populace ledních medvědů se zmenšuje díky oteplování planety a ničení jejich přirozeného prostředí. Nechtělo se nám domů, ale knihu si zapůjčíme a s nadšením přečteme.

N. Ivančíková, 5. B