Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Nová výsadba růží

Nová výsadba růží

  • Aleš Flusek

Ing. Aleš Flusek

6. 11. 2021

Tak jako v předchozích letech jsme i letos vysadili v areálu školy růže. Jedná se opět o historické odrůdy z doby první republiky, které vyšlechtil náš známý šlechtitel Jan Böhm z Blatné.


Jde o růži pojmenovanou po naší nejdelší řece Vltavě nebo Tomáši Baťovi, což byl známy český podnikatel. Vysazena byla také odrůda Mičurin nesoucí jméno sovětského šlechtitele, se kterým udržoval Jan Böhm odborné kontakty, a kterého si velice vážil. Další odrůdy nesou názvy Böhmův triumf a Okresní hejtman Čubr, což byl významný prvorepublikový politik. Také jsme na záhon, kde je již od loňského roku vysazena odrůda Havlíčkova národní pojmenována po Karlu Havlíčku Borovském zasadili růži Hviezdoslav. Tato růže nese jméno Pavola Országha Hviezdoslava jednoho z nejvýznamnějších slovenských básníků a propagátora československé vzájemnosti. Poslední kráska je již novějšího data a pochází z šlechtitelské dílny pana Josefa Havla. Jeho sorta Nette Ingeborg sklidila mnohá mezinárodní ocenění.

Doufáme, že se všechny uvedené růže ujmou, přezimují a potěší nás již příští rok svojí nevšední krásou.