Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Návštěva Střední zdravotnické a SOŠ v Česká Lípě

Návštěva Střední zdravotnické a SOŠ v Česká Lípě

  • Jana  Szelcsányiová

Ing. Jana Szelcsányiová

12. 10. 2021

Žáci 9. ročníku mají před sebou první životní výzvu: zvolit si obor a školu, na které budou pokračovat ve studiu po prázdninách. Inspiraci čerpali na Střední zdravotnické a střední odborné škole 28. října v České Lípě.


Učitelé a především studenti připravili pro naše žáky program, jehož cílem bylo představení zdejších maturitních a učebních oborů. Studentky maturitního ročníku oboru praktická sestra získávaly v době uzavření škol zkušenosti jako dobrovolnice v nemocnici. O své práci hovořily s velkým zaujetím, bylo vidět, jak je naplňuje pomáhat lidem. Všichni jsme si natrénovali kardiopulmonální resuscitaci. Na uchazeče o obor ekologie a životní prostředí čekají nově vybudované a perfektně vybavené laboratoře. Jako v lepší restauraci Paříže jsme si připadali, když nám studenti hotelnictví v elegantních uniformách připravovali a servírovali flambované broskve. Učební obory, které škola nabízí, se dají rozdělit do třech skupin: technické (elektrikáři, strojní mechanici, obráběči, automechanici, instalatéři), „bílé“ (kuchaři, cukráři, pekaři) a zemědělské. Vybere si každý a to je dobře, protože o šikovné řemeslníky je nouze, a proto si právem vydělávají slušné peníze. Na rozloučenou jsme byli pozváni na oběd, který, jak jinak, připravili a naservírovali studenti.