Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Českolipské baroko

Českolipské baroko

  • Iveta  Truhlářová

Mgr. Iveta Truhlářová

17. 12. 2022

Ve středu 14. prosince se třída 9. B v rámci výuky dějepisu účastnila vycházky po stopách českolipských památek. Tématem této bylo českolipské baroko. Žákům byly představeny tři hlavní památky tohoto kulturního období, které se v našem městě nacházejí.


Prohlídka začala u komplexu tří budov - baziliky, muzea a ambitů. Barokní bazilika Všech svatých a svatého Augustýna, sousední bývalý klášter, škola a tiskárna i navazující ambity tvoří největší seskupení historických budov v našem městě. Žákům se dostalo podrobného výkladu o způsobu i době jejich vzniku. V interiéru baziliky mohli obdivovat bohatou výzdobu i se zaposlouchat do tónů zdejších varhan. Zahrál jim na ně pan učitel Jan Ševčík z českolipské ZUŠ.

Od baziliky žáci pokračovali na náměstí T. G. Masaryka, kde jim byl představen morový sloup, jedna z dominant náměstí. Odtud žáci pokračovali Mariánskou ulicí až na Palackého náměstí. Tady se zastavili v barokním kostele Narození Panny Marie. I zde si prohlédli interiér a bohatou výzdobou. Za zmínku stojí morový oltář, který má přímou souvislost se sloupem na náměstí.

Po dobu prohlídky žáci vyplňovali připravené pracovní listy, mohli klást i dotazy. Průvodcem celé prohlídky byl učitel dějepisu Libor Šmejda.